poniedziałek, 6 maja 2013

Chińszczyzna


 Hmm, niech będzie...


najprostszy chiński gulasz. Prawdopodobnie wszystko co będziesz do niego potrzebował jest w promieniu 30 metrów od twojego biurka. Wszystko poza mięsem, resztę pożycz od sąsiadów...

1. Porcja gulaszowa - wieprzowa
2. 1 duża cebula
3. 2 marchewki *
4. 1 pietruszka *
5. 1 seler *
6. 300 g ryżu
7. rosołek
8. mąka
9. sól i pieprz ewentualnie inne przyprawy.

Jak to cudo przygotować? Sprawa jest prosta...


  1. Wlewasz do gara litr wody - 4 szklanki. Podpalasz wodę, "ha o ile w ogóle można podpalić wodę i czekasz..."
  2. W tym samym czasie obierasz marchewki i cebulę i kroisz. Najpierw na pół a potem w takie (jakby to nazwać) półokręgi w kształcie litery "D"
  3. Seler i pietruszkę tak samo. Kroisz na małe kawałki
  4. Czas posolić i przyprawić mięso. Jeżeli chcesz pokrój je na mniejsze kawałki. Pieprz, sól i np. oregano, bazylia, papryka ostra. To wszystko na mięso i mieszasz rękami. 
  5. Na patelnię wlewasz 2 łyżki oleju i rozgrzewasz,  Nie przesadzaj z gazem. lepiej trochę poczekać niż coś przypalić i później to zmywać..Kiedy olej będzie rozgrzany wrzucasz mięso i mieszasz, zęby nabrało jasnego koloru z każdej strony.
  6. Potem ściągasz mięso z patelni, ALE OLEJ ZOSTAWIASZ!!! NA OLEJU PO MIĘSIE BĘDZIESZ SMAŻYŁ WARZYWA!
  7. Dolewasz łyżkę oleju na patelnię i kiedy będzie rozgrzany wrzucasz wszystkie warzywa i często mieszasz. Warzywa będą powoli mięknąć. teraz czas na sól. Dwie szczypty albo 1 małą łyżeczkę ale nie w jedno miejsce, lecz po całej patelni. 
  8. W tym czasie woda na ryż powinna się już gotować. Wsyp łyżeczkę soli... i 2 szklanki ryżu. Proporcja ryżu sypkiego 1:2 (1 ryżu : 2 wody)
  9. Na miękkie warzywa wrzucasz usmażone wcześniej mięso. Smakujesz czy "jest si" ewentualnie przyprawiasz.
  10. Do kubka wlewasz gorącej wody i wrzucasz do środka rozgniecioną w palcach kostkę rosołową. Po wymieszaniu wlej na patelnię z warzywami i mięsem.
  11. Zmniejsz gaz i daj się temu trochę pogotować. 
  12. W tym czasie do tego samego kubka wlewasz ZIMNĄ wodę... pół kubka i dodaj 2 łyżki mąki. Potem starannie wymieszaj. 
  13. Uwaga teraz finał!! Do gotujących się w wodzie warzyw i mięsa dodajesz roztwór z kubka. Równomiernie po całej patelni. Dzięki mące wszystko powinno się zagęścić i przybrać konsystencje smarków... (żartowałem) Dzięki tej konsystencji sypki ryż się sklei i będzie go można zjeść nawet pałeczkami... Smacznego i pozdrawiam.
P.S. Nie zapomnij odcedzić ryżu... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz